1918 // HET ONTSTAAN VAN DE SOLEX

Motosacoche 1902De eerste Solex ontstond per toeval toen de Fransen Maurice Goudard en Marcel Mennesson in 1905 een fabriekje begonnen voor kleine motoronderdelen. In 1918 maakte men een fiets met een hulpmotor boven het achterwiel. Hierna werd Solex vooral bekend van de carburateurs voor automobielen.

Toen Marcel Menesson begreep dat er na de Tweede Wereldoorlog weinig vraag naar auto’s zou zijn ontwikkelde hij een nieuw hulpmotortje dat boven het voorwiel werd geplaatst. In 1941 werden er al 30 prototypes op bestaande fietsen gebouwd, in 1942 gevolgd door een voorserie die al het beroemde zwanenhalsframe had. De introductie vond in 1946 plaats. Hoewel het blokje in de loop der jaren werd verbeterd bleef het toch in principe gelijk aan het eerste type 129.

 

Berini1946 // 45cc Clip-on motoren

Solex is de naam van een Frans bedrijf dat vooral expertise had in de productie van carburateurs. Het bedrijf is daarnaast ook beroemd geworden door derijwielen met hulpmotor, die het tussen 1946 en 1988 produceerde onder de naam Vélosolex (in Nederland afgekort tot Solex). De volledige bedrijfsnaam was Vélosolex S.I.F.A.C., Courbevoie, Seine.

Men begon in 1946 met de productie van 45 cc Clip-on motoren en bromfietsen. Het bekendst werd de kleine bromfiets met een motorblokje dat via een wrijvingswiel het voorwiel aandrijft.

 

Op de Solex1948// R.S. Stokvis en Zonen

Nederland is in 1948 aan de beurt om de Solex te verwelkomen. De eerste importeur heet R.S. Stokvis & Zonen en deze ontvangt 5 stuks van het Franse Velosolex a 375 gulden per stuk.

De import groeit dankzij een groot succes, zeker wat betreft Solexrijden onder jonge vrouwen en van export is derhalve geen sprake. Er wordt een fabricageomgeving opgezet waar de officiële Solex in licentie kan worden gebouwd: Eerst Nederlandse Autorijwiel Fabriek (ENAF) is de locatie waar Van der Heem NV ze voor Stokvis & Zonen maakt.

Eveneens verschijnt er een blad dat helemaal gericht is op de Solexrijder: op de Solex. Er ontstaan diverse Solexclubs die door heel Europa toeren.

Solex fabriekCOMMENTS

0 Responses to 1918 // Het ontstaan van de Solex

LEAVE A REPLY

FILL THE FIELDS TO LEAVE A REPLY. Your email address will not be published.